Osvetlite svoj dom!

Pravilnim rasporedom rasvete menjate ambijent i atmosferu u svom domu.

Ona je važna u dizajnu enterijera jer dobrom rasvetom poboljšavamo izgled prostora. Bitno je da ste u mogućnosti da sami kontrolišete svetlo kako biste uštedeli energiju u svom prostoru i rasporedili svetlost prema tome gde je najpotrebnija. Izdvajanjem vremena za njen izbor i postavljanje obraćajući pažnju kako da je iskombinujemo sa prirodnom svetlošću doprinosimo boljem utisku enterijera akcentujući teksture, površine i detalje. Razmišljajte i o glavnim izvorima svetlosti – tu je kvalitet svetla ključan zato što može uticati na naš vid, bioritam i koncentraciju.

Balansirajte između funkcionalnih i estetskih aspekata svetlosti. Prirodna svetlost kombinovana sa ogledalima na zidovima ili na plafonu daje iluziju da je prostor veći. Ukoliko vam ovo deluje preterano, detalji sa ogledalima u prostoriji takođe potpomažu ovaj efekat. Ogledala odaju utisak elegancije. LED rasveta pruža fleksibilnost u kombinovanju svetla. Postoji mogućnost kombinovanja akcentne rasvete sa ambijentalnom menjajući svetlost u stanu od toplih tonova do dnevne svetlosti.

Prilikom izbora rasvete uzmite u obzir visinu svog plafona. Ukoliko, na primer, postavljate visilice u svom stanu, izuzetno je važno da li rasveta koju ste izabrali može da se podešava ili je fiksirana. Postavljanjem svetla previsoko ili prenisko možete promeniti čitav ambijent u stanu. Jedan od najvećih trendova već neko vreme u svetu rasvete je postavljanje visilica iznad trpezarijskog stola. Svakako, svako postavljanje zavisi od situacije, odnosno veličine odabrane rasvete, veličine stola, visine plafona i samog dizajna. Standard za postavljanje visilica je 71-86 cm iznad pulta/stola ili 183 cm iznad poda. Ukoliko se postave u hodnik, visilice mogu dati efekat dramatičnosti bacajući senke dok istovremeno daju dovoljno svetlosti prilagođene prostoru. Postavljenjem istih lustera u nizu stvara se klasični izgled. Pripazite na distancu između lustera, kao i na poziciju prozora i vrata.

Što se tiče spavaće sobe, preporučljivi su dimeri pomoću kojih možete da kontrolišete rasvetu kako biste stvorili ambijent koji vam odgovara. Ujedno, sa svake strane kreveta možete postaviti po jedan luster umesto stonih lampi na noćnom ormariću. Dimere takođe možete postaviti i u dnevnoj sobi kako bi dodali ambijentalno svetlo panelima i istakli teksture površina kreirajući osećaj topline u domu. Više opcija osvetljenja pomaže da se naglasi vizualni utisak prostora dodajući fokus i dubinu. Lampa na noćnom stočiću ne daje samo sopstveni šarm, već je i korisna kao svetlo za čitanje. Lampe u spavaćoj sobi moraju da budu udaljene dovoljno od kreveta, ali opet dovoljno blizu kako bi rukovanje bilo fukcionalno. Prilikom izbora svetlosti, pobrinite se da odgovara generalnom stilu kuće i dizajnu nameštaja.

Dečije sobe trebalo bi da budu svelte. Izbegavajte podne lampe i staklene lampe iz bezbednosnih razloga.

Postavljanje rasvete deluje kao naizgled bezazlen posao, ali ukoliko se ne pogode ambijentalnost, visina i voltaža vaš prostor može da ostavi potpuno pogrešan utisak. Ova tema je duga i iscrpna, nadamo se da smo vam nekim od saveta pomogli u planiranju rasvete u prostoru.