Feng Shui i renoviranje stana

preduzimac-home-design-margareta-jankovic-beograd-na-vodi-dnevna-soba

Koja je svrha uređenja prostora? Da li su funkcionalnost i estetske potrebe sve što možemo da dobijemo od prostora?

Objekti u kojima čovek boravi nisu samo puka skloništa – oni oblikuju i naš duh i povezuju nas sa prirodom. Čovek i prostor su u stalnoj interakciji. Energija prostora utiče na energiju čoveka. Zato je važno gde spavate, gde radite, gde se odmarate i zabavljate.

Svaki prostor ima svoje pozitivne i negativne delove. Rasporedom nameštaja po Feng Shui metodi, možemo da utičemo da se  pozitivni delovi koriste maksimalno, a da negativni delovi budu tako organizovani da se u njima zadržavate što manje. Rezultat ovakvog rasporeda je  veća vitalnost organizma, smanjenje stresa i bolje raspoloženje, a to se odražava na poboljšanje ukupnog kvaliteta života.

Ideja vodilja je najvažnija pri planiranju prostora. Treba podmiriti fizičke, socijalne i duhovne potrebe.

 Pred vama je lista koja može da bude vodič u pripremi prostora za renoviranje. Potrudite se da posmatrate svoj prostor kao da prvi put ulazite u njega. Videćete mnogo toga  što vam smeta, a vremenom ste se navikli da bude u prostoru.

1) Rasteretite prostor  

Stvari služe nama, a ne mi stvarima. Skučenost izaziva osećaj da smo pod pritiskom. Ovaj svakodnevni stres na celo naše biće se često zanemaruje, a vremenom „privlači“ sve veći broj stresnih situacija.

2) Koristite ceo prostor

Zapostavljanje nekih njegovih delova ili nedovršenost prostora, može da izazove nemir i grč. Pustite da se vazduh, muzika i prijatni mirisi šire po celom prostoru.

3) Oslobađanje od  nepotrebnog

Vezivanje za stvari koje su izgubile funkciju ukazuje da život smatrate izvorom nepredvidivih događaja koji su loši za vas. Ovaj stav može da doprinese da blokirate loše, ali i dobre promene u svom životu.

4) Plakari, fioke, police

Kada svaka stvar u prostoru ima svoje mesto, lako je održavati red. Neurednost može da bude uzrok kašnjenja i nedostatka fokusa. Zato je važno da odaberete nameštaj po vašoj meri, u čemu mogu da pomognu projektanti.

5) Prozori su oči prostora

Kada su  bez oštećenja i čisti, doprinose boljem sagledavanju mogućnosti koje život pruža. Proverite da li ih treba popraviti ili zameniti.

6) Renoviranje

Pre nego što krenete u izvođačke radove, važno je da imate urađen plan. Feng Shui će vam dati jasnu sliku šta treba uraditi u prostoru. Poštovanje plana pri renoviranju znatno smanjuje troškove.

7) Akcija

Ako ste uradili sve gore navedeno, vreme je da primenite plan na svoj prostor! Setite se da vibracija  prostora utiče na to kako ćete vi vibrirati i šta ćete privlačiti u svoj život.

8) Zahvalnost

Budite zahvalni na svom prostoru, čak i ako on ne zadovoljava sve Vaše trenutne potrebe i želje. Zahvalnošću šaljete poruku da ste spremni da prihvatite i ovaj, a i neki adekvatniji prostor.

Autor teksta: Dragana Jović | Preduzimac Home Design